shopping-bag 0
Items : 0
Subtotaal : 0.00
Winkelmand Check Out

Nieuws

vervuiling veldritparcours

Er is vrijdag 22 maart jl. een gesprek geweest met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en met de journalist van het AD, die het stuk over de bodemverontreiniging naar buiten heeft gebracht.

De Omgevingsdienst heeft vorig jaar een rapport opgemaakt n.a.v. onderzoek, wat er is gedaan in het gebied Crayestein-Oost, waar ook onze vereniging is gevestigd.

Hierbij is er ook een grondwateronderzoek gedaan. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Dordrecht.

 

Uit het onderzoek is gebleken, dat er sprake is van bodem- en grondwaterverontreiniging, maar dat deze nietdusdanig ernstig zijn, dat deze een gevaar voor de gezondheid vormen.

 

Op meerdere plaatsen (32) op ons parcours is de deklaag echter dunner dan volgens de normen zou moeten en daarom worden er nu maatregelen genomen.

In het rapport wordt er gesproken van te dunne plekken, maar dat is dus volgens de gestelde normen. Dit is te vergelijken met het bandenprofiel van een auto. Dit kan volgens de normen te dun zijn en zouden nieuwe banden aan te raden zijn om de veiligheid te blijven garanderen en boetes te voorkomen. Er kan echter nog wel op gereden worden.

Om te voorkomen dat de situatie erger wordt, zal er gesaneerd worden, dit betekent dat de dunne plekken zullen worden opgevuld en regelmatig gemonitord worden.

Ook het grondwater zal regelmatig gemonitord worden. Het grondwater zit echter zo diep, dat er aan de oppervlakte geen risico’s bestaan voor gebruikers van het terrein.

 

Dat het rapport nu pas openbaar is, nadat het AD hier om heeft gevraagd, heeft te maken met procedures, die moeten worden gevolgd. Nadat het rapport volledig is ingediend geldt er een bepaalde termijn waarin er een beschikking over dit rapport wordt uitgebracht. Deze beschikking was echter nog niet aanwezig en daarom is het rapport nog niet openbaar gemaakt.

Ik heb het AD hierover gesproken en de journalist, die deskundig is op het gebied van bodemverontreiniging heeft toegegeven, dat het naar buiten brengen daarom wat te vroeg is geweest en dat de vervuiling binnen de normen valt en er geen spoedeisende sanering nodig was.

Ook al is de sanering dus niet spoedeisend, er is wel besloten deze op korte termijn uit te voeren.

 

Dit kan gebeuren op dagen dat wij er als vereniging geen hinder van hoeven ondervinden, omdat dit in samenspraak met ons zal plaatsvinden en dus op dagen, dat er geen gebruik van het parcours zal worden gemaakt. Wij mogen ook aangeven met welk materiaal het opvullen van de deklaag moet gebeuren en dat kan dus zand of klei zijn. Het opvullen zal met klein materieel worden gedaan, zodat het wegparcours niet belast zal worden. Ter indicatie is de verwachting, dat er ca. 25 kubieke meter zand of grond nodig zal zijn om de 32 dunne plekken voldoende te verdikken en dat is in verhouding tot het terrein slechts een kleine ingreep.

 

Tot het herstel zal zijn afgerond en dat zal ruim voor het nieuwe veldritseizoen zijn, is het beter om geen gebruik meer te maken van dit terrein om verdere beschadiging te voorkomen.

 

Het gebruik van het wegparcours kan zonder enige restrictie door blijven gaan en dat betekent dus, dat alle geplande wedstrijden en evenementen gewoon kunnen worden afgewikkeld.

Wel heeft de Omgevingsdienst spijt betuigd over het gebrek aan tijdige informatie over het vinden van de 32 zwakke plekken.

Hadden wij dit eerder geweten, dan hadden we wellicht eerder beslissingen kunnen nemen met betrekking tot het gebruik van het parcours tijdens het seizoen door bijvoorbeeld deze plekken af te zetten.

Omdat er echter geen spoedeisende sanering nodig was, omdat er geen gezondheidsrisico was, heeft dit gebrek aan informatie gelukkig verder geen gevolgen.

Was er wel spoed geweest, dan zou het terrein zijn afgezet door de gemeente en was gebruik ervan verboden geweest. Dit was dus echter niet aan de orde.

 

Wij hopen, dat dit eenieder gerust kan stellen.

 

De beschikking vindt u hier,  deze is voor een ieder in te zien.

 

Sanering is pas mogelijk 6 weken na het uitbrengen van de beschikking en zodra deze termijn is verstreken zal het herstel kunnen beginnen.

 

Is er behoefte aan het inzien van het uitgebreide rapport, dan ligt er deze week een exemplaar klaar ter inzage in het clubgebouw. Een digitale versie kan worden opgevraagd indien dat wenselijk wordt geacht.

Met sportieve groet,

Het bestuur van DRC de Mol 

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X