shopping-bag 0
Items : 0
Subtotaal : 0.00
Winkelmand Check Out

Nieuws

Lucinda Brand toont veerkracht in Giro Rosa

Molrenster Lucinda Brand nam van 5 t/m 14 juli voor de 10emaal succesvol deel aan de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Na de vierde plaats in het eindklassement in 2018, was Lucinda deze keer van plan om een podiumplaats te bemachtigen. Dat een dergelijk doel niet eenvoudig was in het sterk bezette deelnemersveld wist ze vooraf. Uiteindelijk zorgden een matige ploegentijdrit in de proloog en kettingpech in de belangrijke 9e klimetappe ervoor, dat het beoogde doel niet werd bereikt, maar met een fantastische 2e plaats in de door Marianne Vos gewonnen slotetappe toonde Lucinda haar enorme veerkracht en eindigde op een 6e plaats in de eindrangschikking.

– 1e etappe Cassano Spinola-Castellania :

De proloog van de Giro Rosa was evenals de vorige editie een ploegentijdrit. In tegenstelling tot de vorig jaar door Lucinda’s ploeg “team Sunweb” gewonnen tijdrit, was het uitgestippelde 18 km lange parcours dit jaar zeer geaccidenteerd en werd er onder snikhete omstandigheden gestreden. Finishplaats Castellania werd aangedaan ter nagedachtenis aan wielerlegende Fausto Coppi, die hier honderd jaar geleden geboren werd.

Vanwege het selectieve parcours en de opdracht om met 4 van de 6 gestarte rensters te finishen, werd het een lastige opgave. Lucinda’s ploeg verloor al snel 2 rensters en doordat daarna een teamgenote door de warmte bevangen werd, ging kostbare tijd verloren. Het winnende team “Canyon SRAM Racing” met kopvrouw Katarzyna Niewiadoma pakte meteen een voorsprong van 1:20 op het als 7e eindigende “team Sunweb”.

Team Sunweb in de openingstijdrit

– 2e etappe Viù-Viù:

Deze etappe startte met een zware klim over de bij Turijn gelegen Colle del Lys (1414m.). Het peloton werd opgeschrikt met een val van Italiaans favoriete Elisa Longo Borghini (Trek – Segafredo)en leidster Katarzyna Niewiadoma, maar beide rensters konden zonder noemenswaardige kleerscheuren hun plaats in de peloton weer innemen. Op de top passeerden twee koploopsters, te weten Sofie De Vuyst (Park Hotel Valkenburg) and Antri Christoforou (Cogeas – Mettler – Look Pro Cycling), die in de afdaling weer werden ingerekend. Hierna volgde een spervuur van demarrages, maar met 3 km te gaan, kon een groep van circa 30 overgebleven rensters met daarbij Lucinda zich opmaken voor een enigszins chaotische sprint. Deze sprint werd met overmacht gewonnen door een herboren Marianne Vos (CCC) gevolgd door Annemiek van Vleuten en Lucinda, die nog net door haar landgenote gepasseerd werd.

De huldiging in Viu

– 3e etappe Sagliano Micca-Piedicavallo :

Deze rit kende een vlakke aanloop, maar een typisch Italiaanse aankomst met een beklimming naar het boven 1000m. gelegen Piedicavallo met een steile kasseien aankomst. In de finale klim bleven een 20-tal rensters over voor de etappewinst. Namens Mitchelton-Scott leek Lucy Kennedy solo naar de overwinning te rijden, maar zij stak haar handen te vroeg op en werd op de streep geklopt door de slimme Marianne Vos, die zo haar 2e dagzege veilig stelde. Lucinda handhaafde zich strek en kwam als 6e over de aankomstlijn.

– 4e etappe Lissone -Carate Brianza :

Dit was eigenlijk de enige vlakke etappe, waarin de sprintersploegen hun kansen konden grijpen. Al vroeg in de etappe ontvluchten 3 Italiaanse rensters het peloton. Het zag ernaar uit, dat het trio in de finale zou worden ingerekend, maar doordat het peloton verkeerd werd gestuurd, behielden de leidsters nog een voorsprong van 42 seconden. Ook deze etappe moest de fotofinish uitsluitsel geven, omdat Alé Cipollini-renster Nadia Quagliotto te vroeg haar handen opstak en door haar landgenote Letizia Borghesi (Aromitalia Vaiano) in extremis geklopt werd.

Lucinda verdedigde in het peloton de witte trui (jongerenklassement) van ploeggenote Juliette Labous en trok de sprint aan voor haar andere ploeggenote ploeggenote Leah Kirchmann, om zelf als 16e uit te bollen.

– 5e etappe Ponte in Valtellina- Lago di Cancano:

Oorspronkelijk zou deze etappe finishen op de beroemde Passo di Gavia, maar vanwege smeltende sneeuw en aardverschuivingen werd de aankomst verplaatst naar de voor Lucinda bekende Passo Torri di Fraele met de laatste 2 km onverhard naar het op bijna 2000m. gelegen Lago di Cancano.

Lucinda kende een goede dag en was vanaf de eerste klim in de voorste gelederen aanwezig. Bij de start van de slotklim demarreerde Annemiek van Vleuten bij haar belagers vandaan en hoewel Lucinda nog enigszins tegenstribbelde bleek haar landgenote van buitencategorie en stelde met een ruime marge van bijna 3 minuten een nieuwe eindzege in de Giro Rosa veilig. Hierachter streed Lucinda met onder andere roze trui draagster Katarzyna Niewiadoma, Olympisch- en wereldkampioene Anna Van der Breggen en Ashleigh Moolman – Pasio voor de tweede plaats. Lucinda bleek over de langste adem te beschikken en won mede door haar crosservaring de sprint voor de 2e plaats en schoof hierdoor in de algemene rangschikking op naar de 6e plaats.

Lucinda sprint naar de 2e plaats in de 5e etappe
De huldiging van de 5e etappe

-6e etappe Chiuro-Teglio:

Op dag 6 stond een individuele tijdrit van 12 km op het programma. In deze tijdrit moest een hoogteverschil van bijna 500m. worden overwonnen. Opnieuw toonde Annemiek van Vleuten haar blakende vorm en liet zien, dat zij niet voor niets wereldkampioene is in deze loodzware discipline.

Lucinda reed een degelijke tijdrit en eindigde na respectievelijk Anna Van der Breggen en Elisa Longo Borghini op een vierde plaats. Met dit resultaat steeg onze Molrenster naar de 4e plaats in het algemeen klassement.

Lucinda snelt naar een 4e plaats in de tijdrit

-7e etappe Cornedo Vicentino -San Giorgio di Perlena:

In deze etappe koos Lucinda pertinent voor de aanval! In de groene trui van het bergklassement besefte Lucinda, dat de in de ploegentijdrit opgelopen achterstand ergens goedgemaakt moest worden, teneinde de gewenste stap naar het podium te kunnen bewerkstelligen. De spetterend gereden etappe leverde Lucinda helaas niet het verdiende loon naar werken op. Sterker nog in de door 20 rensters bestreden slotklim, die wederom als snelste door Marianne Vos werd bedwongen, moest Lucinda helaas nog 15 seconden prijsgeven! Gelukkig consolideerde zij haar 4e plaats in de algemene rangschikking.

Lucinda droeg in de 7e etappe de groene bergtrui

-8e etappe Vittorio Veneto-Maniago:

In deze etappe zat halverwege een venijnige klim, de Forcella di Pala Barzana. Lucinda handhaafde zich sterk tussen de beste klimmers, maar later in de etappe sloten de achtervolgende groepen weer aan.  In de slotkilometers van de etappe ontsnapte een 10 rensters tellende kopgroep, waaruit de Engelse Elizabeth Banks naar de dagzege soleerde. In de door Marianne Vos gewonnen sprint van het uitgedunde peloton eindigde Lucinda als derde en legde zo beslag op de 13e plaats.

-9e etappe Gemona -Chiusaforte/Malga Montasio:

Op deze dag moest de allesbeslissende Malga Montasio worden bedwongen. Een puist van 1546 m. met stijgingspercentages tot 20%! Lucinda wilde hier haar podiumplaats veilig stellen. Ze startte de klim veelbelovend in het gezelschap van Van Vleuten, Van der Breggen, Spratt en Moolman – Pasio. Lucinda voelde zich sterk, maar moest gedurende deze klim de kemphanen Van Vleuten en Van der Breggen laten gaan. Laatstgenoemden vochten een spectaculaire strijd uit in een al even adembenemende omgeving. Verrassend wist Olympisch kampioene Anna Van der Breggen de ontsnapte Van Vleuten in de slotkilometer nog te oversteken en liet hiermee zien nog altijd een geduchte concurrente te zijn van haar landgenote.

Lucinda reed een sterke beklimming en volgde op 30 seconde van het duo Spratt en Moolman – Pasio. Tot op een paar honderd meter van de aankomst het noodlot toesloeg. Lucinda schakelde in de slotklim haar ketting naast het voorblad en kreeg de vast geslagen ketting niet meer los. Aangezien de volgauto al was afgeleid, restte onze Molrenster niets anders, dan de laatste honderden meters te voet af te leggen en verloor hierdoor zoveel tijd, dat een kans op het eindpodium definitief verloren ging. Ze zakte naar de 7e plaats in het algemene klassement.

Lucinda te voet door kettingpech

-10e etappe San Vito al Tagliamento –Udine:

De slotetappe kende voor het eindpodium geen gevaren meer. Annemiek van Vleuten boekte haar tweede eindzege in de Giro Rosa, met ruime voorsprong op Anna Van der Breggen en teamgenote Amanda Spratt. Lucinda toonde deze slotdag opnieuw courage! Onderweg pakte ze nog enkele bonificatie seconden en in de afsluitende typisch Italiaanse aankomst op een steile kasseienklim legde ze achter de opnieuw ongenaakbare Marianne Vos beslag op de tweede plaats. Hierdoor schoof Lucinda nog op naar een 6e plaats in het eindklassement op slechts 7 seconden van plaats 4, die normaal minstens door haar bezet zou zijn.

Algemeen eindklassement:

1. Annemiek Van Vleuten

2. Anna Van der Breggen

3. Amanda Spratt

4. Ashleigh Moolman – Pasio

5. Katarzyna Niewiadoma 

6. Lucinda Brand

7. Katharine Hall

8. Elisa Longo Borghini

9. Soraya Paladin

10. Erica Magnaldi

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X
X