shopping-bag 0
Items : 0
Subtotaal : 0.00
Winkelmand Check Out

Nieuws

Lucinda wint Tour de Suisse 

Lucinda Brand heeft dinsdag de Ronde van Zwitserland op haar naam geschreven. Met maar liefst twee etappezeges wist de Dordtse niet alleen het eindklassement, maar ook het puntenklassement te winnen.
 
etappe 1 | Vaduz – Vaduz
De eerste etappe van de Tour de Suisse vond plaats in Liechtenstein en leverde meteen succes op voor Lucinda. Al vroeg in de wedstrijd waren Clara Koppenburg (Cofidis Women) en Pauliena Rooijakkers (Canyon//SRAM Racing) weggereden. Lucinda zag het gevaar en wist solo de kloof naar het leidende duo te overbruggen. Het leidende trio werkte voortreffelijk samen en pakte een voorsprong van bijna 1 minuut op het sterk uitgedunde peloton. Hoewel in de finale van de wedstrijd nog een jachtgroep van 7 rensters uit het peloton ontsnapte, kwam het leidende trio niet meer in gevaar. In de beslissende eindsprint rekende Lucinda gedecideerd af met haar medevluchters en pakte behalve de etappezege meteen de gele leiderstrui als leider van het algemeen klassement.
 
etappe 2 |  ITT Vaduz – Vaduz
Ook de tweede etappe, een individuele tijdrit over ruim 25 km. werd in het vorstendom Liechtenstein betwist. Onder extreem hete omstandigheden met temperaturen van ruim boven 30°C moest Lucinda haar gele leiderstrui verdedigen. Op deze dag lieten de rensters van Team BikeExchange-Jayco zien, dat zij goed geoefend hadden op dit loodzware onderdeel van de wielersport. Zij veroverden namelijk onder aanvoering van de Amerikaanse Kirsten Faulkner het complete dagpodium. Lucinda reed een zeer degelijke tijdrit en eindigde als vierde. Helaas kwam ze 4 seconden tekort om haar leiderstrui te behouden, maar ze kon nu de zwarte leiderstrui van het puntenklassement om haar schouders trekken.
 
etappe 3 | Vaduz – Chur
In de derde etappe verliet het rennersveld Liechtenstein. Lucinda die zich had voorgenomen om haar geringe achterstand op Kirsten Faulkner waar mogelijk te nivelleren, deelde in de eerste de beste afdaling meteen een speldenprik uit richting haar Amerikaanse opponente, die op technisch vlak duidelijk tekort schoot ten opzichte van onze Molrenster. Uiteindelijk werd de vlucht van Lucinda in de kiem gesmoord. Toen voor de tweede klim, de St. Luzisteig, een groepje met zes rensters ontsnapte, ontnam dat voor Lucinda de kans om nog waardevolle bonificatieseconden te behalen. Nadat de zes koploopsters waren achterhaald, eindigde de etappe in een groepssprint van het uitgedunde peloton. In een chaotische eindsprint was het Lucinda’s ploeggenote, wereldkampioene Elisa Balsamo die de Franse-kampioene Evita Music, nipt wist te kloppen. Lucinda en klassementsleidster Kirsten Faulkner eindigden in dezelfde tijd in het overgebleven peloton.
 
etappe 4 | Chur-Lantsch/Lenz (Lenzerheide)
In de koninginnen etappe wachtten de rensters twee zware beklimmingen, maar óók een lange afdaling! Op de gevreesde Wolfgangpass ( 6,3 km aan 6,8%  ) richting Davos kon Lucinda de beste klimsters goed volgen.Een pelotonnetje van 25 rensters kwam vervolgens over de top.

Vlak na de klim lag een tussensprint, waar wereldkampioene Elisa Balsamo als eerste passeerde. Faulkner pakte de laatste bonificatieseconde en breidde haar voorsprong in het klassement uit tot vijf tellen. Kort na de tussensprint sprongen Victorie Guilman (FDJ), Amber Kraak (Jumbo-Visma), Valerie Demey (Liv Racing Xstra) en Alessandra Keller (Swiss Cycling) weg en zij pakten een halve minuut voorsprong.Toen er ondertussen een noodweer losbarstte, rook Lucinda haar kans. Teamgenote Elisa Balsamo reed  naar de koploopsters en lanceerde Lucinda naar de natte afdaling richting de zware slotklim van de Lenzerheidepass (6,3 km aan 8,1%). In de afdaling kreeg Lucinda gezelschap van veelvuldig mountainbike-kampioene Jolanda Neff. Het duo snelde de spekgladde afdaling in en nam afstand van de minder technisch onderlegde Faulkner. Laatstgenoemde gaf zich echter nog niet gewonnen, want in gezelschap van Paulina Rooijakkers werd in de slotklim naar Lenzerheide de achtervolging op Lucinda, die inmiddels Jolanda Neff.had achtergelaten, vol ingezet. Faulkner reed in de laatste drie kilometer weg bij Rooijakkers en ging alleen op zoek naar Lucinda, waarmee de slotetappe een rechtstreeks duel tussen de nummers een en twee van het algemeen klassement kreeg. De Amerikaanse van Team BikeExchange-Jayco kwam langzaam maar zeker steeds dichter bij haar Nederlandse concurrente. Faulkner kwam op een kilometer van de streep bij Lucinda en nam meteen de kop. De Dordtse beet zich vast in het wiel van de Amerikaanse, want het verschil tussen beide vrouwen, bonificaties meegerekend, was slechts twee tellen. Onder heroïsche omstandigheden volgde een adembenemende finale naar de technische laatste kilometer in de Roland Arena (biathlon), wetende, dat de etappewinnares tevens de eindwinnares zou zijn dook Lucinda als eerste de laatste bocht (180°) in, waar haar opponente onderuit schoof. De felbegeerde eindwinst werd zodoende na een zwaar bevochten duel veiliggesteld.

uitslagen:  Tour de Suisse Women 2022 Stage 4 results (procyclingstats.com)

foto’s: Buchli Fotografie // Sam Buchli

Tour de Suisse Women Stage 1 Vaduz – Vaduz,, am June-18-2022-Sam Buchli