shopping-bag 0
Items : 0
Subtotaal : 0.00
Winkelmand Check Out

Geschiedenis

1933

DRC De Mol bestaat sinds 1933 en is een van de oudste wielerclubs van Nederland. In de loop der jaren groeide de club bovendien uit tot een van de grootste en meest actieve clubs van het land.

19331933

Al voor de Eerste Wereldoorlog verenigden wielrenners in Dordrecht zich in de Dordrechtse Wielerclub Merwede, maar deze club hield tijdens de oorlogsjaren op te bestaan. Op 3 juli 1933 richtte dhr. H.J.Bellaart, fietsenhandelaar te Dordrecht, de Dordtse Renners Club op. Hij legde daarmee de basis voor de huidige vereniging.

19351935

In de beginjaren van de Dordtse Renners Club konden minder draagkrachtige Dordtse renners voor een aantrekkelijke prijs een fiets aanschaffen bij rijwielfabriek De Mol uit Ossendrecht. Deze vroege vorm van sponsoring deed de bestuursleden besluiten om de naam van de rijwielfabriek op te nemen in de clubnaam. Zo kan het komen dat onze vereniging feitelijk nog steeds reclame maakt voor een product dat al tientallen jaren niet meer verkrijgbaar is.

19481948

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog groeide de club verder uit en werden aansprekende evenementen georganiseerd. Zo werden er bij de opening van de Moerdijkbrug, de brug over de Oude Maas en de Krispijntunnel profwedstrijden verreden waar de volledige Nederlandse Tour de France-ploeg aan deelnam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het wielrennen opnieuw vrijwel tot stilstand.

Na de oorlog bleek de vereniging nog vijf leden te tellen, maar in de decennia daarna groeide het ledental door tot bijna 700 in de jaren ’80. Momenteel rijden er bij DRC De Mol in totaal 250 renners.

1972

Sinds 1972 heeft DRC De Mol een eigen jeugdafdeling. De jeugdcommissie laat jonge renners kennismaken met de wedstrijdsport, biedt training en coaching en stimuleert jongeren om deel te nemen aan de Landelijke Jeugdtoernooien. Niet zelden beklommen voormalige jeugdrenners van De Mol het hoogste schavot in de Nederlands Kampioenschappen.

De belofte- en eliterenners van De Mol nemen jaarlijks deel aan de Nederlandse clubcompetitie en de club heeft een indrukwekkende staat van dienst op het Nederlandse Clubkampioenschap ploegentijdrit, die teruggaat tot jaren terug.

1982

Sinds 1982 beschikt DRC De Mol over een eigen wedstrijdparcours in het recreatiegebied De Hollandse Biesbosch.

Gedurende het wielerseizoen worden hier drie maal per week wedstrijden voor alle categorieën georganiseerd. In de wintermaanden staan er veldritten op het programma.

Sinds de jaren 30 organiseert DRC de Mol de Ronde van Dordrecht. Dit criterium vindt plaats in het eerste weekend van september in de wijk Dubbeldam.