shopping-bag 0
Items : 0
Subtotaal : 0.00
Winkelmand Check Out

Over de club

Algemene Informatie

Geschiedenis

Parcoursverkenning

Algemene Informatie

Dordtse Renners Club De Mol is dé wielervereniging voor wielersporters in Dordrecht en omgeving. Een club met een rijke historie sinds 1936, een grote en actieve jeugdafdeling en een van de mooiste clubparcoursen van Nederland.

De officiële doelstelling van DRC de Mol is het bevorderen van wielersport, waarbij we ernaar streven eenieder de mogelijkheid te geven op zijn eigen niveau aan de wedstrijdsport mee te kunnen doen. Daarnaast willen we bijdragen aan het ontwikkelen van jeugdtalent in een gezellige en veilige omgeving. De mol is de bindende factor voor wielrenners in de regio Drechtstreden / Zuid-Holland.

In de praktijk betekent dat dat DRC de Mol tal van activiteiten organiseert en aanbiedt, waaronder:

· De Sani-Dump Voorjaarscompetitie voor diverse categorieën op zaterdag (januari – maart)

· Drie competities voor diverse categorieën wekelijks op maandag-, dinsdag- en donderdagavond (maart – augustus)

· Deelname aan de landelijke klassiekers voor de categorieën Nieuwelingen, Junioren, Amateurs, Masters, Vrouwen, Beloften en Elite in clubverband

· Mede-organisator van de Ronde van Dordrecht en medewerking verlenend aan de organisatie van de regionale wielerrondes Ronde van Alblasserdam, Ronde van Hendrik Ido Ambacht en Ronde van Papendrecht.

· Een regionale veldritcompetitie

· De nationale veldrit GP Cees Sintnicolaas

Organistatiestructuur

DRC de Mol is een afdeling van de omni-vereniging genaamd Dordtse Sport Vereniging De Mol. Een andere afdeling van de omni-vereniging is de Dordtse Toer Club De Mol (DTC de Mol) . DRC de Mol bestaat inmiddels ruim 85 jaar en is aangesloten bij de KNWU.

Onderscheidingen

In 2013 vierde De Mol het 80-jarig jubileum. Een vereniging bestaat bij de gratie van haar leden en bestuursleden. Een aantal daarvan heeft zich door de jaren heen onmisbaar gemaakt De Mol kent daarom verschillende onderscheidingen. In volgorde van zwaarte zijn dat:

Ereleden:

Dhr. P. Gelens, Dhr. D. van Loon,

Leden van Verdienste:

Mevr. G. Brokking, Dhr. H. van Doornspeek, Dhr. G. Kraak, Dhr. A. van ‘t Leven, Dhr. T. Michielse, Mevr. J. Schilperoord en Dhr. J. Verbree.

Daarnaast zijn er Molleden met een onderscheiding van de KNWU.

Zilveren KNWU Wiel:

Dhr. D. van Loon

Gouden KNWU Wiel:

Dhr. D. van Loon

Gouden KNWU Speld:

Mevr. G. Brokking, Dhr. H. Schilperoord

Er zijn ook Molleden met een Koninklijke onderscheiding.

Lid in de orde van Oranje Nassau:

Mevr. G. Brokking, Dhr. W. van Hemert en Dhr. H. Schilperoord, Co Naaktgeboren

Voordelen DRC De Mol

· Uitdagend clubparcours met wekelijks tot drie trainingskoersen voor verschillende categorieën

· Grote en actieve jeugdafdeling

· Uitgebreid wedstrijdprogramma voor alle categorieën

· Gezellige club met een rijke historie

Over wielersport

Steeds meer mensen in Nederland ontdekken wielrennen als een ontspannende manier om hun conditie te verbeteren of om de prachtige Nederlandse natuur te ontdekken. Wielrennen is een sport die je bovendien van jongs af aan tot op hoge leeftijd goed en gezond kunt beoefenen.

Veel minder mensen kennen echter de sensatie van het wedstrijdrijden. Wie eenmaal ‘tussen de wielen’ in een peloton heeft gereden vergeet dat nooit meer, en verhoogt niet zelden de trainingsinspanningen om een volgende keer wél vooraan te eindigen.

DRC de Mol biedt wielrenners van alle leeftijden de mogelijkheid om zich in de wedstrijdsport te ontwikkelen, van bij trainingen en trainingskoersen op het eigen clubparcours tot nationale klassiekers en internationale wedstrijden op het hoogste niveau. DRC de Mol richt zich daarbij specifiek op het wegwielrennen in de zomer en het veldrijden in de winter. Andere disciplines van de wielersport zijn onder meer:

· baanwielrennen

· mountainbike

· strandrace

· bmx

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden in een van deze disciplines moet je een licentie hebben van de KNWU. Daarover kun je meer lezen op de site van de KNWU en onder Word lid.

Geschiedenis

DRC De Mol bestaat sinds 1933 en is een van de oudste wielerclubs van Nederland. In de loop der jaren groeide de club bovendien uit tot een van de grootste en meest actieve clubs van het land.

Al voor de Eerste Wereldoorlog verenigden wielrenners in Dordrecht zich in de Dordrechtse Wielerclub Merwede, maar deze club hield tijdens de oorlogsjaren op te bestaan. Op 3 juli 1933 richtte dhr. H.J.Bellaart, fietsenhandelaar te Dordrecht, de Dordtse Renners Club op. Hij legde daarmee de basis voor de huidige vereniging.

In de beginjaren van de Dordtse Renners Club konden minder draagkrachtige Dordtse renners voor een aantrekkelijke prijs een fiets aanschaffen bij rijwielfabriek De Mol uit Ossendrecht. Deze vroege vorm van sponsoring deed de bestuursleden besluiten om de naam van de rijwielfabriek op te nemen in de clubnaam. Zo kan het komen dat onze vereniging feitelijk nog steeds reclame maakt voor een product dat al tientallen jaren niet meer verkrijgbaar is.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog groeide de club verder uit en werden aansprekende evenementen georganiseerd. Zo werden er bij de opening van de Moerdijkbrug, de brug over de Oude Maas en de Krispijntunnel profwedstrijden verreden waar de volledige Nederlandse Tour de France-ploeg aan deelnam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het wielrennen opnieuw vrijwel tot stilstand. Na de oorlog bleek de vereniging nog vijf leden te tellen, maar in de decennia daarna groeide het ledental door tot bijna 700 in de jaren ’80. Momenteel rijden er bij DRC De Mol in totaal 250 renners.

Sinds 1972 heeft DRC De Mol een eigen jeugdafdeling. De jeugdcommissie laat jonge renners kennismaken met de wedstrijdsport, biedt training en coaching en stimuleert jongeren om deel te nemen aan de Landelijke Jeugdtoernooien. Niet zelden beklommen voormalige jeugdrenners van De Mol het hoogste schavot in de Nederlands Kampioenschappen. De belofte- en eliterenners van De Mol nemen jaarlijks deel aan de Nederlandse clubcompetitie en de club heeft een indrukwekkende staat van dienst op het Nederlandse Clubkampioenschap ploegentijdrit, die teruggaat tot jaren terug.

Sinds 1982 beschikt DRC De Mol over een eigen wedstrijdparcours in het recreatiegebied De Hollandse Biesbosch. Gedurende het wielerseizoen worden hier drie maal per week wedstrijden voor alle categorieën georganiseerd. In de wintermaanden staan er veldritten op het programma. Sinds de jaren 30 organiseert DRC de Mol de Ronde van Dordrecht. Dit criterium vindt plaats in het eerste weekend van september in de wijk Dubbeldam.

Parcoursverkenning

.

X
X
X